Dobrze zaprojektowana kuchnia powinna być funkcjonalna i bezpieczna. Podzielenie pomieszczenia na poszczególne strefy znacznie ułatwi codzienne funkcjonowanie. W jaki sposób to zrobić i jak zaprojektować przestrzeń do gotowania?
Kuchenne strefy, czyli funkcjonalność i bezpieczeństwo
Projekt kuchni zależy od wielu czynników. Ważny jest metraż całego pomieszczenia, jego kształt i możliwości. Przede wszystkim jednak – bez względu na wielkość kuchni – należy zaaranżować przestrzeń do gotowania, oddzielając ją od części jadalnej. Jest to ważne nie tylko ze względów praktycznych czy estetycznych, ale przede wszystkim z uwagi na bezpieczeństwo.
Wybór odpowiednich, współgrających ze sobą mebli, sprzętów i armatury znacznie ułatwi codzienne użytkowanie kuchni. Dobrze jest w tym celu postawić na sprawdzone marki i poszukać inspiracji, na przykład przeglądając sprzęty od Electrolux. Promocja w sklepie Media Expert pozwoli zaoszczędzić spore pieniądze.
Należy pamiętać, że kuchenka, piekarnik czy płyta grzewcza to specyficzne urządzenia, wymagające specjalnych warunków. Miejsce, w którym staną, musi być odporne na wysokie temperatury, tłuszcz, wilgoć i wodę. Dotyczy to materiału znajdującego się bezpośrednio nad płytą grzewczą, jak też sąsiadujących z nią mebli. Trzeba też pamiętać o zainstalowaniu wentylacji, pochłaniacza lub okapu. Ważny jest także swobodny dostęp do okna i odpowiednie oświetlenie. Większa kuchnia daje więcej możliwości, jednak i małą przestrzeń można zorganizować w taki sposób, aby była bezpieczna, praktyczna i funkcjonalna.
Szafki i blat roboczy, czyli ergonomia w kuchni
W przestrzeni przeznaczonej do gotowania musi znaleźć się blat roboczy, najlepiej szeroki na około 80 centymetrów. Miejsca obok kuchenki i zlewu nie powinny być zastawione zbędnymi przedmiotami. Ważne jest, aby móc postawić na blacie na przykład gorący garnek, ale też po prostu mieć większy kawałek powierzchni na przygotowanie posiłku. Często używane przybory można pozostawić na wierzchu w bezpiecznym miejscu, a w przypadku małej kuchni najlepiej schować je do szafek.
W małym wnętrzu sprawdzą się szafki z przesuwanymi drzwiczkami i otwarte półki. Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie wieszaczków i organizerów umieszczonych po bokach blatu lub na wewnętrznej stronie drzwiczek. Przemyślane przechowywanie kuchennych akcesoriów to podstawa ergonomicznej kuchni. Poza tym mniejsza liczba zbędnych sprzętów ułatwia utrzymanie czystości, co w kuchni jest szczególnie ważne. Wybierając urządzenia do sprzątania, warto przy okazji sprawdzić ranking odkurzaczy pionowych, dokładnych i wygodnych w użyciu. Czasami w małej przestrzeni warto też zrezygnować ze zbędnego mebla, zastępując go dodatkowym schowkiem. Kredens z talerzami czy witryna na kieliszki z powodzeniem mogą znaleźć się w części jadalnej.
W dużej kuchni doskonale sprawdzi się wyspa, która może mieć wbudowaną płytę grzewczą lub zlew, ale też pełnić funkcję blatu roboczego. Większy metraż pozwala podzielić pomieszczenie na kilka stref, na przykład gotowania, jedzenia, przechowywania czy mycia naczyń. Mała kuchnia stawia większe wymagania, ale dobrze wykonany projekt pomoże im sprostać.
Wiedza niezbędna, czyli od czego zacząć projekt
Planowanie wystroju, zwłaszcza małej kuchni, musi być dobrze przemyślane. Meble i sprzęty powinny być ustawione w sposób ułatwiający użytkowanie. Dotyczy to zarówno miejsca, w którym staną, jak i strony, w którą otwierają się drzwiczki, układu szuflad itp. Warto zastanowić się, z jakich urządzeń faktycznie będzie się korzystać, czy planuje się gotowanie obiadów codziennie czy tylko od święta. Ustalenie takich faktów ma duże znaczenie podczas projektowania i wyposażania kuchni. Często nie bierze się tego pod uwagę i szybko okazuje się, że lodówka jest zdecydowanie za duża na trzyosobową rodzinę, mikrofalówka używana jest częściej niż kuchenka, a z ekspresu do kawy nikt nie korzysta. Taka wiedza pozwoli uniknąć kuchennego chaosu i zapanować nad organizacją przestrzeni.
Blat, który nie jest zastawiony zbędnymi akcesoriami, można wykorzystać na wiele sposobów – może on na przykład zastąpić stół. Ciekawym pomysłem jest też oddzielenie blatem części kuchennej od jadalnej i ustawienie przy nim hokerów. Dobrze przemyślana, czyli praktyczna i funkcjonalna kuchnia, zachęca do spędzania w niej czasu – nie tylko podczas przygotowywania posiłków.